togos flagga

Togo
Vårt hus ligger i Togo som är ett litet land i Västafrika som ligger mellan Ghana och Benin med Burkina Faso som granne i norr. Landet är ungefär 56 000 kvadratkilometer litet. Togo styrs av Fauré Gnassingbe och hans regering.

Att besöka

Ett utflyktsmål värt ett besök är Les Cascades utanför Kpalimé. Vattenfall och en härlig natur. Runt Kpalimé finns också en del hantverk att se och köpa till bättre priser och i en lugnare miljö än på marknaden i Lomé tex på centre artisanal där de har utbildning i träsnideri, lera och tyg. I Kpalimé kan du även besöka odlingar av olika slag. Kaffe, kakao, mango, avocado, blommor, manioc, teak och mycket mer. Togos högsta berg Mont Agou ligger straxt söder om Kpalimé. Har du en bra bil tar du dig upp med den på de pittoreska vägarna. En fransman ordnar glidflygning från berget. För en god middag rekomenderar vi Hotel Royal eller Chez Fanny. För pooldopp hotell Cristal eller Le Geyser.

I Aného, Glidji och Agbodrafo finns det Vodouplatser och heliga skogar att besöka. På vanliga marknaderna säljs fetischer och vid var och varannan fiskehydda finns offerplatser till andar och förfäder. För dig som är intresserad av Voudou rekommenderas resa i september då festival des divinités noir äger rum med den traditionella festen Yeke-Yeke under flera helger.

I Agodrafo finns det möjlighet att se utskeppningsplatser för slavar till Amerika, Europa och Olika Afrikanska länder.

Om du vill se djur får du åka till norra Togo. I södra Togo på mindre än en timmes bilfärd från Aného kan du få se flodhästar och krokodiler. Annars är det gott om getter och höns.

Om du gör en dagsutflykt till Benin så kan du besöka Cotonou och dess marknader eller byarna på pålar mitt i vattnet.

Togoville är värt ett besök. Här skrevs kontraktet som gav tyskarna rätt att styra över Togo och detta kan du få berättat om av guider på plats. Du kan också besöka den vackra kyrkan i Togoville vid Lac Togo eller bara strosa i byn. Det går att ta sig till Togoville landvägen men att åka båt över sjön är mysigt.

Varje söndag är stranden i Lomé fylld av människor som sportar eller har picknick. Folkfest.

Lomés marknad är värd ett besök eller två. Här finns en del chica butiker men mest är det tyger, kryddor, kläder, mat, emaljerade fat, djembes, träsniderier, batik, smycken och stämning.

Väder
För en västerlänning är det alltid varmt i Aného. På terassen i vårt hus fläktar det skönt. Det är fuktigt och salt i luften. På morgonen runt klockan sex under Harmattan (ökenvinden) som sveper in under december-januari kan en långärmad vara skönt annars vill man nästan alltid ha så lite kläder som möjligt. I april infaller en liten regnsäsong med regn som mest någon stund varje dag. I juni-augusti regnar det ibland ganska mycket. Temperaturer på 30-35 grader i skuggan och 50 grader i solen är vanligt mitt på dagen. 

Aného
Aného är en fiskeby/stad som ligger i sydöstra Togo. I byn finns ett sjukhus, bibliotek, några hotell och en faslig massa frisörer och taxi. Vodoucentrum. Marknaden i Aného är på tisdagar.

Lomé
Lomé är Togos huvudstad. Uppfattningarna går isär när det gäller folkmängd men en siffra på 400 000 brukar ofta nämnas. Lomé ligger i sydvästra Togo och är ungefär 45 minuters bilfärd från vårt hus. I Lomé finns en marknad väl värd besöket. En helhetsupplevelse!

Folk & Språk
I södra Togo bor Ewé-folket och just i Aného talas en dialekt av Ewé som kallas Ge-Mina. Längre norrut är det stora språket Kabyé. Dessa två språk är inte särskilt lika och de förstår inte varandra. Franska är officiellt språk tillsammans med Ewé och Kabyé. Vid Universitet du Benin i Lomé kan man läsa Ewé.

Maten
I Aného finns både restauranger av västerländsk och afrikansk karaktär, dock inga lyxigare krogar. För att hitta det får du åka till Lomé. Inom fem minuters gångavstånd från vårt hus finns två restauranger som serverar lite internationell mat. Inne i Anéhos "centrum" finns ett par-tre till. En av de absolut bästa afrikanska restaurangerna (läs utomhus med pallar att sitta på) i Aného är bar 620 mitt i centrum. Öppen när maten är klar dvs runt sjutiden på kvällen. Är den inte klar får man vänta! De serverar afrosallad, pate, ris, grillad kyckling och ett antal olika såser med fisk och kött. Dricka och öl finns i baren och betalas för sig. Om du vill se vad du äter så ta med ficklampa.

En annan "fantastisk restaurang" är tanten under stora trädet vid marknadsplatsen. Hon serverar mat där varje lördag men det gäller att inte komma senare än 11 för det tar fort slut. God spagetti och kotunga.

Pate (akoume) med sås är för en Sydtogoles vad vi kallar mat och potatis, dvs "riktig mat". Längre norr ut i Togo serveras mer Foufou med sås. Även vid "Carreofour" i Aného kan man få en riktigt god foufou med deku-desi (sås beredd av palmfrukter).

Gaturestaurangerna är många. Deras bakterieflora är inget för oss västerlänningar. Men på de tio resor jag gjort till Togo med ett sextiotal medresenärer så har ingen undgått att bli dålig i magen. En del har tagit en whiskey om dagen, en del har bara ätit frukt, köpevatten och bröd, andra har ätit allt. Så, är du sugen så prova!

Tar man sig till Lomé så ska man försöka fånga en macka med ärtsås, röd lök, avocado, tomater och salt. De är något särskilt.

Togo är landet utan Mc Donalds och utan Hard Rock Café. Men Al Donalds hittar du på Boulevard de 13 janvier.

Dans & Musik
Dansen och musiken är väldigt närvarande i den Togolesiska vardagen och man stöter på den på stranden, i kyrkan, på gatan.

Det finns också möjlighet att dansa och spela med duktiga musiker och dansare från Ballet Zondede. Vi kan ordna kontakten. De kommer gärna till Aného och har dans och djembekurs på terassen. Ett bra tillfälle att få se Togolesisk dans i vardagen är att bli inbjuden på en vaka där man vakar över någon som dött.

Danser och rytmer som Zondede gärna lär ut: Sama, Saba, Kontze, Bima, Kaka, Fume-fume, Kpalongo. Inspelningar av en del av rytmerna kan köpas via oss.

Köpa en egen Djembe kan man göra på marknaden i Lomé men är man inte så kunnig och vill ha en med bra ljud i kan man med fördel köpa av dansgrupperna. Ungefärligt pris 160-800SEK beroende på storlek och kvalité. Vi har även en bra kontakt i Kpalimé som tillverkar en trumma med ditt namn på om du vill.

Resa
Det finns en handfull sätt att ta sig till Togo från Sverige. Vad du får betala beror på hur smidigt och bekvämt du vill ha det. Det är också olika beroende på när du bokar.

Enklaste vägen är med Airfrance. Du flyger från Stockholm på morgonen, får bagaget incheckat hela vägen. Åker via Paris och är framme vid sextiden på kvällen.  www.airfrance.com

Det går att flyga med Ethiopian airlines. Resan tar ganska lång tid ca ett dygn, men är enkel eftersom bagaget är incheckat hela vägen. Effektiv flygtid ca 17 timmar. Du åker via Stockholm - Rom - Adisabeba - Lomé.  www.ethiopianairlines.com

Om du vill spara pengar men krångla lite så välj Norwegian från Oslo (lördagar) www.norwegian.se. Flyg till Paris (Orly). Byt flygplats till Charles de Gaulle. Flyg vidare med Afriqiyah via Tripoli i Libyen till Lomé www.afriqiyah.aero. Flygtiden är inte lång, men du måste checka om bagaget eftersom du åker med två olika flygbolag och behöver byta flygplats i Paris.

Även Royal Air Maroc kan du åka via London och Casablanca och så Brussel Airlines.

Man kan också kolla priset på flyg till Ghana, Accra och sedan bila över gränsen, lite kul om man vill se mer, men brukar för den ovane vite resenären inte bli billigare.

Att resa i Togo är inte dyrt. Det vanligaste är taxi. En plats i en delad taxi från Lomé till Aného (45 min) kostar 15SEK. En taxi efter mörkrets inbrott kan bli betydligt dyrare. I Aného åker man med fördel moppetaxi. En skrämmande upplevelse första gången, men när man vant sig är det mer hisnande och betydligt svalare än taxibil. En tur längs havet i Aného är att leva lite extra. Dessutom kostar det inte mer än ca 5 SEK vart du än ska i Aného.

Även längre sträckor norrut i Togo kan du åka med taxibuss. En plats i en delad taxibuss är billigast och det bästa sättet om man vill uppleva kulturen med getter på taket, 20 personer i bussen och hönorna i en påse på golvet. Vill du åka lite bekvämare så är det enkelt att chartra en taxi med chaufför för några dagar.

 

Visum

Visum till Togo söks via Togos generalkonsulat i Bremen. Ansökan finns att skriva ut från följande webplats:

http://www.honorarkonsulat-togo.de/page-fr/accueil.html

För ett enmånadsvisa kostar det 35 Euro, för upp till tre månader kostar det 50 Euro. Pengar + frankerat returkuvert eller pengar till porto tillbaks + pass + två ifyllda exemplar av ansökningsformuläret + 3 passfoton skickas till konsulatet i rekommenderat brev. Det brukar ta två till tre veckor att få visum.

 

Boende

Vår familj, alltså syskon och föräldrar bor gratis hos oss. Alla andra får hyra rum, alternativt lägenhet, för en billig penning (Se priser och info). I priset ingår boende tillgång till terass, enkel mat och vatten.

snabbmat, baguetter på cykel gatuservering chateau de vialle dans på stranden, kaka.